Sounding en hoe het veilig te houden

Sounding en hoe het veilig te houden

Posted by Rebecca Verreth on 16th Jun 2020

Op vraag van enkele klanten, deze primer over Sounden, hoe een Sound of Dilator gebruiken, en hoe het veilig te houden.

Benodigdheden:

  • Een Sound in chirurgisch staal. (Silicone kan ook, maar is minder glad. Daardoor moet je meer 'duwen', en dat raden we niet aan voor beginners. Bovendien stellen we ons bij zeer goedkope silicone sounds de vraag of deze wel volledig non-poreus zijn en van de hoogste medische graad)
  • Latex handschoenen en/of grondig ontsmette handen.
  • Aangepast ontsmettingsmiddel om zowel de Sound als de opening van de urineleider te ontsmetten voor en na elk gebruik.
  • Glijmiddel op waterbasis in afzonderlijke zakjes per dosis, zodat het steriel blijft. Flesjes zijn niet meer steriel eens ze geopend zijn.

Bij een penis zowel als bij een vulva:

Zet je zakjes glijmiddel in een klein shotsglaasje zodat je telkens de bovenkant van een dosette kan wegknippen.

Kom niet met je handen aan het glijmiddel. Doop je Sound telkens in het zakje glijmiddel. Breng veelvuldig opnieuw steriel glijmiddel aan. Dus terug trekken en doppen in je zakje glijmiddel, weer inbrengen. Neem je tijd.

De Sound altijd goed ontsmetten net als de spleet van de urinebuis, en niet inbrengen door te duwen, maar met behulp van de zwaartekracht en het gewicht van de Sound, de Sound als het ware zichzelf laten vallen in de urethra. Met (half) slappe penis gaat dat gemakkelijker dan met een erectie, zeker als je een gebogen penis hebt zoals velen.

De juiste richting is daarbij belangrijk, bekijk op voorhand de anatomie. Ga niet duwen om de Sound dieper in te brengen, maar laat het gewicht en de zwaartekracht zijn werk doen. Voel je ergens een scherpe pijn, stop dan onmiddellijk. Je wil je urineleider niet doorboren.

Op een gegeven moment kan de Sound niet verder, je zit dan tegen de sfincter (kringspier) die de blaas afsluit van de urethra. Je mag dan absoluut niet verder duwen of forceren, als je dat wel doet kan je die spier beschadigen en incontinentie veroorzaken.

De urethra zijn uiterst delicaat en geen penetratie gewend. Waterbasis glijgel in aparte dosettes, uiterste hygiene en uiterste gladheid zijn noodzakelijk.

De blaas kan ontsteken van zodra deze in contact komt met flora uit de vagina of anus. Wees dus uiterst precies bij het invoeren, en ga zodanig tewerk dat in geen geval vocht vanuit de anus of vagina ingevoerd wordt in de urineleider. Een steriele glijgel, een goed ontsmette Sound en ook ontsmette ingang van de urethra is noodzakelijk. Het beste is om latex handschoenen te gebruiken die je snel kan vervangen of uitdoen.

De ideale Sound

In de meest voorkomende Sounds zijn er verschillende diameters beschikbaar. Het is het beste om zo mogelijk niet te beginnen met de kleinste diameter in de set. Hoe kleiner de diameter, hoe groter het risico dat een Sound (vooral de punt ervan) de urethrawand zou kunnen doorboren, wat echt niet aan te raden is. Voor de meeste beginners is de eerstvolgende in een set of een Sound vanaf 5mm diameter de beste keuze.

Er zijn Sounds met een diameter vanaf 4mm tot aan wel 17mm diameter. Er zijn Sounds in chirurgisch staal, of in silicone. Wij raden chirurgisch staal aan omwille van de gladheid en hygiene. U kan sets kopen of een enkele Sound in een bepaalde diameter.

Silicone is zeer hygienisch als het medisch silicone is van de hoogste graad. Maar niet alle silicone op de markt is van deze graad. Verder is er meer glijmiddel nodig en kan silicone ruwer zijn en te buigzaam.

De ideale eerste Sound is het grootste formaat dat in de urineleider kan worden geplaatst met een minimum aan weerstand en zonder het gevoel iets op te rekken. Houd er rekening mee dat het eerste stukje urineleider in de eikel van de penis vaak breder is dan de rest van de urineleider zelf.

Het is belangrijk om voldoende glijmiddel op de eerste paar centimeters van de Sound aan te brengen, evenals rond de ingang van de urineleider.

Hoe inbrengen

Op iemand met een penis of externe urineleider: zorg ervoor dat je de Sound met de hand stabiliseert, plaats het uiteinde op het spleetje en leid de Sound voorzichtig naar binnen in de urethra. Gebruik een absoluut minimum aan kracht. Laat de Sound in het ideale geval 'vallen' voor zover het dat kan en wil.

Dat kan een centimeter zijn, of een paar centimeter. Zodra het niet meer verder naar binnen gaat, laat het dan even rusten voordat je gaat experimenteren met het in- en uitschuiven van ongeveer een centimeter. Op dit punt kan het ook een goed idee zijn om de Sound eruit te halen en opnieuw in te smeren met glijmiddel.

Bij iemand met een vulva en interne urineleider: stabiliseer de Sound met één vinger en ondersteun het gewicht terwijl je het heel precies naar de ingang van de urineleider brengt. Wees uiterst voorzichtig dat je het uiteinde van de Sound niet eerst ergens langs de ingang laat glijden of in de vagina laat binnendringen.

Als dit het geval is, moet de Sound opnieuw worden gedesinfecteerd, gedroogd en opnieuw worden gedoopt in glijgel voordat het opnieuw wordt geprobeerd, anders is het risico op een infectie van de blaas erg hoog.

Zodra de Sound de urethra binnenkomt, oefent u zeer lichte druk uit totdat u weerstand voelt, dan trekt u de Sound ongeveer een centimeter terug. Houd er rekening mee dat de urineleider bij iemand met interne anatomie veel korter is dan bij iemand met externe anatomie. Forceer de Sound nooit en houd onmiddellijk op bij scherpe pijn. Ga traag te werk en wen aan het gevoel.

Voor beginners is het beter de Sound niet te veel te bewegen, maar eerder rustig aan te wennen aan het gevoel.

Wat na het inbrengen?

Eenmaal gewend aan het gevoel iets in de urethra te hebben - dat kan enkele seconden tot minuten duren, of nooit gebeuren - , zijn er verschillende opties: ga naar een groter formaat, of begin stimulatie door de Sound zacht te schommelen of heen en weer te bewegen. Niet in en uit maar heen en weer.

Bij het inbrengen voelen de meeste mensen druk of een branderig gevoel, wat allebei vrij normaal is. Wat absoluut moet worden vermeden, is elke scherpe pijn, of het gevoel dat één plek meer pijn doet, vooral aan de punt van het Sound.

Experimenteren kan nodig zijn om de juiste hoek ten opzichte van het lichaam te vinden, zodat de urineleider ontvankelijk is voor de Sound.

Ongeacht de anatomie, is de kans groot dat na het Sounden een paar uur of zelfs dagen lang een branderig gevoel bij het plassen optreedt, vooral bij beginners. Dit is normaal, evenals een klein beetje bloed in de urine. De urineleider is zodanig delicaat dat het praktisch onmogelijk is ze niet te beschadigen bij penetratie met een vreemd voorwerp.

Maar als er afscheiding, koorts of krampen optreden, moet medische hulp worden ingeroepen. Voor mensen die vatbaar zijn voor urineweginfecties is dit spel niet geschikt.

Eenmaal gewend aan en vertrouwd met Sounden, zijn er veel manieren om te experimenteren met sensatie en spel.

Bij mensen met een prostaat kan een Sound worden gebruikt als een vorm van prostaatstimulatie, alleen of in combinatie met anale penetratie.

Om een Sound voor stimulatie van de prostaat te gebruiken, brengt u de grootste maat die comfortabel is tot voorbij de basis van de penis naar binnen, zodat de punt van het Sound zich twee vingerbreedtes onder het scrotum bevindt.

Schud de Sound vervolgens zachtjes heen en weer. Eerst ongeveer 2,5 cm in de richting van het lichaam en dan er terug van weg. Het lichaam van iedereen is anders, dus het kan wat experimenteren vragen om de exacte plaatsing en de gewenste mate van beweging te vinden.

Bij mensen met een interne anatomie, wordt zacht schommelen soms ook als aangenaam ervaren. Het met de vingers stimuleren van de Sound door de vaginale wand of het geven van G-spotstimulatie met een Sound op zijn plaats zijn andere vormen van spelen met de Sound.

Sommige mensen vinden het leuk om een Sound in en uit hun lichaam te bewegen op een manier die weg heeft van penetratieseks. Als je deze vorm van spelen probeert, is het een goed idee om het bij een kleinere maat te houden en ervoor te zorgen dat je steeds voldoende glijmiddel gebruikt. Anders zal slijtage van de plasbuis vrijwel zeker pijn veroorzaken tijdens het plassen.

Gebruik in ieder geval altijd korte bewegingen en houd de snelheid laag en goed onder controle. In het geval van iemand met een interne anatomie, wees voorzichtig en "knal" de Sound niet omhoog tegen de urinesluitspier aan het einde van de urethra. Dit is altijd een zeer slecht idee.

Als je je voorzorgen neemt en het goed doet, dan kan Sounden een veilige en heel plezierige manier zijn om kinky speelplezier te beleven. Hou het veilig en geniet ervan!

Gebaseerd op een oorspronkelijk op 8/12/13 gepubliceerd artikel, als onderdeel van de kortstondige 'How’s That Work'-functie van The Bilerico Project over seks en kink.

Disclaimer: Dit is geen medisch advies en bovenstaande houdt niet in dat wij enige verantwoordelijkheid opnemen voor schade als gevolg van de praktijken die hier beschreven worden. U bent steeds zelf verantwoordelijk als u experimenten op uw eigen lichaam onderneemt. Informeer u grondig en hou het veilig. Raadpleeg steeds een arts als u lichamelijk ongemak voelt.