Hoe zit het met materialen van dildo's en vibrators?

Hoe zit het met materialen van dildo's en vibrators?

Posted by Rebecca Verreth on 1st Jun 2021

Toen ik in 2004 met home party's begon herinner ik me nog goed een gesprek met een vertegenwoordiger van een bekende groothandel. Toen ik hem vroeg waar de seksspeeltjes die ze verkochten van gemaakt werden, keek die maar raar op. Ik hoorde hem denken: "Waar zeurt dat mens nu over?"

Maar wat er in seksspeeltjes zit, en waar ze van gemaakt worden is juist erg belangrijk! Tenslotte gaat het om het in de watten leggen van uw intieme delen, en daar hoort geen branderig gevoel bij, noch ontstekingen achteraf.

Jammer genoeg tref je ook nu nog, in veel online shops en seksshops, seksspeeltjes aan in twijfelachtige materialen. Die zijn nu eenmaal veel goedkoper in aanschaf, niet per se in verkoopprijs. Al is een ZEER goedkope toy vaak wel een indicatie.

Toen alle toys nog taboe waren, en fabrikanten eender welk rubber in een dildovorm konden gieten bij gebrek aan kritische consumenten, kon je wel op de verpakking vaak lezen: 'Novelty Only'. 

Eh, Novelty Only? Dat wil zeggen voor de grap, en dat ze niet bedoeld zijn om te gebruiken! Als je 'novelty only' ziet staan op een verpakking, steek dit dan niet zomaar in je lijf. Tenzij je van plan bent er een condoom of twee over aan te trekken. 

Wij kopen nog wel eens dildo's van lage kwaliteit, om er... aftrekworkshops mee te geven (zie foto)! Verder zijn ze wat ons betreft niet bruikbaar.

Sekstoymaterialen: waar moet je op letten?

Ten eerste gaat het vooral over hoe poreus een materiaal al dan niet is en waar het voor gebruikt zal worden. Een toy die je in de vagina, anus of mond inbrengt zal aan hogere eisen - liefst de allerhoogste eisen - moeten beantwoorden. Voor een uitwendige toy, zoals een masturbator voor de penis of een cockring is het misschien iets minder belangrijk. Niettemin zou ik bij alle toys die met slijmvliezen in contact komen opletten.

Poreus, dat wil zeggen de mate waarin het materiaal vocht zoals vaginale lubricatie, speeksel of voorvocht opneemt. Als het dat in de toy zelf kan achterblijven, zal de toy moeilijk te reinigen zijn en mettertijd vuil ophopen. Dit kan voor ontstekingen zorgen.

Verder spreekt het voor zich dat sekstoys geen giftige bestanddelen zouden mogen bevatten. Dat gaat bijvoorbeeld over de kleur van de sekstoy. In lagere kwaliteit sekstoys kan de de 'verf' niet lichaamsveilig zijn of afschilferen. 

Een ander voorbeeld zijn weekmakers of ftalaten. Die worden gebruikt om plastics zacht maken. Je kan het gebruik van weekmakers herkennen aan de geur. Vaak ruiken deze seksspeeltjes naar oud douchegordijn, naar fietsbanden of zelfs naar benzine. De geur gaat moeilijk weg. Is een toy geparfumeerd, dan zit je vrijwel zeker met een flink aantal weekmakers. Weggooien!


Sekstoymaterialen: Van minst veilig (poreus) naar de meest veilige sekstoymaterialen (niet poreus)

Alle materialen die zeggen 'skinlike' te zijn. Dus materialen waarvan men zegt dat ze als echte huid aanvoelen. Vaak zeer poreus.

Er zijn uitzonderingen zoals Vixxskin.

Jellyrubber en vinyl. 

De oude tarzans en rabbits met parels binnenin waren in dit materiaal gemaakt. Tegenwoordig heb ik nog Rabbits in elastomer, geen enkele meer in jellyrubber of vinyl. Meestal zitten er weekmakers in deze sekstoymaterialen.

TPR (thermo plasticized rubber) en Elastomeer.

Sommige elastomeren zijn poreus, andere minder. Meestal zitten er geen weekmakers in deze sekstoymaterialen.

Composietsilicone.

Silicone gemengd met rubbers, vaak nog poreus en soms nog met weekmakers.

Steen.

Lijkt niet poreus, al kunnen sommige minerale stenen die als Yoni eitjes worden verkocht best wel poreus zijn. Wij verkopen dan ook liefst ben wa balletjes in een veel veiliger silicone materiaal. 

Harde Plastics of ABS plastics.

Veel harde onderdelen van vibrators, zoals de motorkasten, zijn van ABS plastics gemaakt. Deze zijn zeer veilig en niet poreus.

Keramiek, Behandeld hout, Acryl. 

Bij Loveware hebben we enkele prachtige dildo's in keramiek en ook enkele in speciaal lichaamsveilig gecoat hout.

Staal, Glas, Silicone.

De meest veilige, niet poreuze en duurzame materialen zijn staal, glas en silicone. Deze kan je met je ogen dicht kopen om je te concentreren op je plezier.

Silicone heeft als basis silica, wat een bestanddeel is van zand, en daarmee een van de meest overvloedig op aarde voorkomende grondstoffen. Het is quasi onuitputtelijk. 

Net als glas, wordt silicone dus in feite van zand gemaakt, niet van petroleum. Je kan silicone beter "vloeibaar glas" noemen dan rubber. Het is een inert materiaal dat niet schadelijk is voor het milieu.

Wat is het verschil tussen medical grade silicone en andere?

We maken nog een onderscheid tussen silicone van medische graad (medical grade) en andere silicone, zoals food-grade wat nog steeds zeer goed is, of nog andere, composietsiliconen.

De allerbeste kwaliteit is medical grade. Silica wordt gevulcaniseerd, dat wil zeggen naar een zeer hoge temperatuur gebracht, en 'cured' of gezuiverd met platina. De mindere kwaliteit silicone ondergaat hetzelfde proces, maar wordt behandeld met peroxide (een soort chloor) of andere metalen zoals tin of nog andere.

De platinum cured silicone is als grondstof zeer zuiver, inert, en absoluut niet poreus. Het is duur, maar het verkleurt nooit en kan zowel bevroren als gekookt worden zonder dat het zijn eigenschappen verliest. Het is het materiaal dat in medische toepassingen gebruikt kan worden. Het gaat een leven lang mee zonder ooit te degraderen.

Als je er de fik in zou steken, dan komt er een soort witte damp uit die niet toxisch is. Breng je het eindproduct naar zeer hoge temperatuur, dan remineraliseert het en wordt het in essentie terug de grondstof in stukjes: silica.

Hetzelfde kan je niet doen met mindere kwaliteit silicone. Het eindproduct is weliswaar niet poreus, maar het kan na verloop van tijd degraderen of plakkerig worden. Het verandert dus van kwaliteit naarmate de tijd verstrijkt.

Als je het in brand steekt, zal je de composieten ruiken en zien als zwarte damp. De toy wordt een stinkende zwarte brij die niets met zand te maken heeft en in het geheel niet recycleerbaar is. 

Er zijn dus vele kwaliteiten silicone afhankelijk van de materialen waarmee de silica gevulcaniseerd werd of de vullers die gebruikt worden om het materiaal te stabiliseren. 

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je pas gekochte sekstoy in brand steekt, gelukkig zijn vrijwel alle silicone toys in de praktijk en bij normaal gebruik erg veilig.

Hoe herken je dan de allerbeste siliconen? Door het merk zelf te bevragen!

Het merk Fun Factory garandeert 100% medische silicone, vaak volle silicone zonder dat er rond de motor nog een plastic huls aanwezig is. 

Andere merken gebruiken eerder food grade of composietsiliconen in dunnere lagen rond een ABS plastic huls. 

Dildomakers als Playstixx en BS Atelier gebruiken eveneens 100% medische silicone.

Uiteraard kan je bij Loveware rekenen op kwaliteitsmerken en materialen. Wij hebben het volledige gamma van Fun Factory vrijwel altijd ruim op stock in alle kleuren.

Twijfel je, stel gerust je vraag hieronder of aan rebecca@loveware.be