Een product voor intieme verzorging?

Een product voor intieme verzorging?

Posted by Rebecca Verreth on 25th Feb 2023

Heeft de vulva een eigen intieme verzorging nodig? De vraag stellen roept controverse op. De vagina is van nature zelfreinigend en ons werd aangeleerd juist géén intieme douches of zepen te gebruiken, omdat ze de flora van de vagina en vulva kunnen verstoren. 

Gebruik op de vulva en zeker in de vagina geen producten die irritatie kunnen veroorzaken, zoals zeep, douchegel of shampoo, vochtige toiletdoekjes, vaginale douches, intiemsprays, ... hebben we altijd geleerd, en terecht. 

Maar als je er even over nadenkt, is het toch kras dat er allerlei goeie glijmiddelen zijn, geschikt voor zelfs de meest gevoelige slijmvliezen, aangepast aan de PH en zonder de flora te verstoren, maar dat een veilige verzorging voor de vulva niet mogelijk zou zijn? 

Voor alle duidelijkheid: de vulva bestaat uit alle onderdelen die je van buitenaf kan zien, de vagina is enkel de schede of het geboortekanaal.

Dat vulvo-vaginale ongemakken wel eens bij vrouwen voorkomen, is duidelijk. Als je soms last hebt van ontstekingen van de blaas, van irritaties na het scheren, van vaginale droogte..... lees dan vooral verder. 

4 goede redenen voor een aangepaste intieme verzorging

Om vulvo-vaginale droogheid en pijn te voorkomen*

Menopauze, medicatie, hormonale veranderingen, stress of een minder dan ideale levensstijl zijn de meest voorkomende redenen voor een daling van het oestrogeengehalte. Dit kan leiden tot het droger worden van de slijmvliezen, met vaak grote impact op de seksualiteit.

Maar liefst één op de twee vrouwen heeft er tijdens de menopauze of zwangerschap last van en daarmee pijn bij penetratie. Ook veel mannen hebben wel eens last van irritatie van de eikel.

Hieruit blijkt hoe belangrijk, zoniet essentieel, het is om je vulva of penis te hydrateren, en daarbij voldoende water te drinken. Naast een goed glijmiddel tijdens het vrijen is het Sérum Intime een uitgekiend gebaar voor het beperken van de effecten.

(*) ook voor de glans van de penis overigens mogelijk!

Om de functie van je schaamhaar over te nemen

Als je je schaamhaar epileert, bedenk dan dat dit een belangrijke beschermende functie heeft en dat je die met het ontharen wegneemt. Sérum Intime aanbrengen neemt de functie over door een barrière te vormen met probiotica en andere beschermende bestanddelen.

De vulva is een bijzonder gevoelig gebied en kan na epilatie letterlijk blootstaan aan onder andere koude, wrijving, zweet, synthetische bestanddelen in je slip of uit wasverzachters... tot aan de bacteriën die met seksueel contact zoals cunnilingus worden overgedragen en voor infecties kunnen zorgen.

Zo kan ook hard water agressief zijn voor de vulva of glans penis. De minerale kristallen in hard water prikken niet alleen in de huid, maar bedekken haar ook met een film die de huid en het slijmvlies uitdroogt.

Om verlies van elasticiteit te beperken

Vanaf de leeftijd van 20 jaar neemt de lichaamsproductie van collageen elk jaar met ongeveer 1% af. Met als gevolg verlies van elasticiteit en stevigheid van weefsels. Met het ouder worden zullen ook de intieme lippen wat dunner worden, langer, ze verliezen tonus en stevigheid.

Dit verlies van collageen staat niet gelijk met verlies aan gevoeligheid voor aanrakingen, maar toch kan dit gevolgen hebben voor de betrekkingen en de kwaliteit van het orgasme. De druk van de lippen en de vulva neemt af en dus kan er een verlies van gevoel zijn bij penetratie, bij beide partners.

Om de PH balans te herstellen of te behouden

De vulva heeft een pH-waarde tussen 4 en 4,5. Dit milieu is belangrijk voor de gezondheid van de bacteriën en wordt gemakkelijk verstoord door onvoldoende intieme hygiëne, door gewoon seksueel contact, door de menstruatie en vooral door het gebruik van agressieve zepen of douchegels, of andere verstoorders die een hogere pH hebben dan die van de vulva en vagina.

Een onevenwicht in de intieme flora is een directe aanleiding voor ontstekingen van de blaas. Het Sérum van YESforLOV is verrijkt met probiotica om de ph van uw flora in evenwicht te brengen of te houden en zo de afweer van de slijmvliezen te versterken.

Waarom Sérum Intime van YESforLOV?

Zoals we van de Franse expert in intieme cosmetica mogen verwachten, is het Sérum Intime va YESforLOV pas na jaren van onderzoek, screening en tests van de best mogelijke biologische en natuurlijke actieve ingrediënten tot stand gekomen.

Net als hun glijmiddelen is het Sérum gynaecologisch getest en compatibel met de meest gevoelige slijmvliezen. In tegenstelling tot sommige andere intieme verzorgingsproducten, mag het Sérum Intime overal op de vulva gebruikt worden, op de binnenste lippen en inwendig, hoewel dat laatste niet nodig is.

Het doel is niet alleen de tere huid van de vulva hydrateren, de buitenste en binnenste lippen verzorgen, maar ook de PH balans en het microbioom van de vulva te ondersteunen. Het Sérum Intime draagt bij tot een gezonde vulva.

De voornaamste actieve bestanddelen zijn:

1) aloë vera, rijk aan aminozuur, en 2) hyaluronzuur. Beiden hydrateren het slijmvlies of de huid om vochtverlies te beperken. 

3) Jakobskruiskruid en 4) kliswortelextract verzachten onmiddellijk irritatie en jeuk en helpen de huid en het slijmvlies zich te beschermen tegen ontstekingen en infecties. 

5) Kigelia-extract en 6) effipulp® (geconcentreerd natuurlijk avocadoextract) stimuleren de lippen van binnenuit om steviger en voller worden om het verlies aan elasticiteit en tonus te beperken. 

7) Bisabolol, een bestanddeel dat rijkelijk aanwezig is in kamille en candleia, is bekend voor zijn verzachtend en kalmerend effect. 

En tenslotte 8) Bioecolia®, als probioticum, houdt het evenwicht van de microbiota in stand, versterkt de biologische barrière en stimuleert de productie van antimicrobiële peptiden om het intieme ecosysteem in stand te houden en het immuunsysteem te versterken. 

Hoe gebruiken

Na elke intieme wasbeurt een dosis (1x duwen op de pompflacon) inmasseren - zonder washandje maar met propere handen - op de volledige zone binnen de bikinilijn inclusief de binnenste en buitenste schaamlippen. Het sérum is ook voor dezelfde zone rond de penis inclusief de voorhuid en glans penis geschikt.

De vulva verdient bescherming en verzorging, een eigen ritueel met de best mogelijke producten. Wij zijn blij dat een echte specialist op het vlak van intieme cosmetica nu een product heeft dat we hier zonder enige terughoudendheid voor kunnen aanraden. 

Je vindt Sérum Intime hier.